Преди часове НАСА обяви едно от най-значимите открития на потенциално обитаеми

...
Преди часове НАСА обяви едно от най-значимите открития на потенциално обитаеми
Коментари Харесай

НАСА откри потенциално обитаема „друга Слънчева система“

Преди часове НАСА обяви едно от най-значимите открития на евентуално обитаеми планети в последните години – първата известна система от седем планети с размера на Земята, обикалящи към една звезда. Три от тези планети сигурно се намират в обитаемата зона – региона, в която на една скалиста планета може да има вода в течно положение. 

Това изобретение слага нов връх за максимален брой планети в обитаемата зона към единична звезда отвън Слънчевата система. На всички седем от тези планети може да има течна вода – ключът към живота, подобен, какъвто го познаваме, при верните атмосферни условия, само че вероятността е най-голяма с трите, намиращи се в обитаемата зона.

„ Това изобретение може да се окаже доста парче от пъзела за откриването на обитаема среда, места, които способстват за съществуването на живот – споделя Томас Цурбухен от научната дирекция на НАСА във Вашингтон на конференция във връзка откритието.

„ Отговорът на въпроса „ дали сме сами [във Вселената] “ е измежду челните цели на науката и откриването на толкоз доста планети като тези за първи път в обитаемата зона е забележителна стъпка към тази цел. “

Още за откритието можете на научите и от ТОВА ВИДЕО на американската галактическа организация.

Учените от НАСА назовават новооткрития галактически обект „ сестра на Слънчевата система “. Звездата, към която обикалят земеподобните планети се назовава TRAPPIST-1 и се намира на 39 светлинни години от нас. Тя е доста по-млада от Слънцето и нейната система ще продължи да съществува дълго след загиването на нашата. Според учените не е ясно дали на нея няма или не може в бъдеще да възникне живот. Поне шест от планетите са скалисти, а температурите на повърхността им са в уютния диапазон сред 0 и 100 °C. 

Екип от астрономи, управителен от Мишел Гийон от Университета на Лиеж, Белгия, за първи път открива трите екзопланети през март 2016 година благодарение на наземни телескопи. Но едвам по-късно, с помощта на галактическия телескоп Спицър, са открити и останалите планети. 

Учени от Европейската галактическа обсерватория назовават TRAPPIST-1 и планетите ѝ „ най-невероятната звездна система до момента “, написа Science Alert.

„ Системата на TRAPPIST-1 е стилен аналог на вътрешната Слънчева система “ – пишат създателите на проучването, оповестено в научния вестник Nature. 

Вижте съпоставяне сред двете ТУК. 

Източник: Science Alert / NASA.gov

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР